Ikonikus dalok magyarul: Listen to the Man

Az a tejfelesszájú brit fiatal, akit egy meglett férfi hangjával áldott meg a sors, és alig másfél éve, Budapest című dalával lopta be magát a Petőfi-hallgatók szívébe, tavaly ősszel már azt is megengedhette magának, hogy a Wanted on Voyage című debütáló lemezén megjelent Listen to the Man klipjéhez Sir Ian McKellent, A Gyűrűk Urából és az X-Menből is ismert népszerű színészt kérje fel szereplőnek. Az ötlet ismerős, de George Ezra tudatosan idéz – és egyébként sem lehet rá haragudni!

Melegszívű, megnyugtató, kellemesen slágeres dal lett a Listen to the Man, amelynek tavaly október végén megjelent klipjében a Shakespeare-színészként is ismert Ian McKellen próbálja leénekelni az imitált klipfelvételen az énekest. Különösen vicces a kiállás, vagyis a rövid jelenetük a klip közepén (a Bukarest-Budapest poénért bónuszpont jár!), amelyben tulajdonképpen mindketten önmaguk paródiái.

Az ötlet erősen emlékezet Paul Simon Chevy Chase-el közösen forgatott, You Can Call Me Al című dalának 1986-os klipjére, de koppintásról nem igazán beszélhetünk. George Ezra már a Budapestben is tudatosan idézte meg egyik nagy kedvencét, és ha egy kicsit hunyorítunk, itt is tűnhet úgy: gondtalan, biztató választ ad Paul Simon az életközepi válságról szóló dalára… Így érdemes olvasni a Listen to the Man szövegét – Babiczky Tibor fordításában már magyarul is!

George Ezra: Hallgass a férfire

Fejed elnehezült, fekszel keskeny ágyadon,
mondd el, mi bánt, miféle gondok súlya nyom,
látom könnyeidet, de nem vagy egyedül,
karomba zárlak, míg a zokogás elül.

Kit érdekel, mivel próbálnak etetni?
Fiatalok vagyunk, bébi, és tudod,

nem kell ott lenned, bébi,
nem kell rettegned, bébi,
nem kell megtervezned, mi legyen veled,
csak hallgass a férfire, ki nagyon szeret.

A világ forog, kiszállni pedig nem lehet,
de elkaplak, ha zuhansz, mondtam már elégszer neked,
utálom hallani, hogy „semmi sem laza”,
utálom hallani, hogy „nem jövök haza”.

Kit érdekel, mivel próbálnak etetni?
Fiatalok vagyunk, bébi, és tudod,

nem kell ott lenned, bébi,
nem kell rettegned, bébi,
nem kell megtervezned, mi legyen veled,
csak hallgass a férfire, ki nagyon szeret.