Ikonikus dalok magyarul: Dirty Paws

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Mézi nevű méhecske… Akár így is indulhatna a mesés karriert befutott Dirty Paws című dal – de akkor túl könnyű lenne megfejteni!

Mese a mesében az izlandi Of Monsters and Men együttes 2012-es debütáló lemezén megjelent dala arról, hogy a méhek és a madarak háborúzni kezdenek, és a harcba valami furcsa, mancsos kreatúrák is beszállnak a madarak oldalán. Nem szeretnénk elspoilerezni, de nyilvánvaló, hogy ilyen túlerővel szemben csakis a méhek veszíthetnek… És ez a kulcsa a dalnak, amit Babiczky Tibor hosszas méhészeti kutatás után, a The World History of Beekeeping and Honey Hunting című remek szakmunka segítségével fejtett meg!

Izlandon hosszas betelepítési kísérletek ellenére sem élnek meg a méhek, mindössze a bundás, hangosan zümmögő poszméhekkel dicsekedhet a szigetország, de azok nem csinálnak mézet… Ez a talány nemcsak a friss indie folk bandákat, hanem hosszú évszázadok óta úgy általában az izlandi néplelket is foglalkoztatja, így nem csoda, hogy az északi mesék gyakori témája a mézkérdés. Ezekből és a fent említett szakkönyvből is kiderül, hogy a dongók természetes ellenségei a madarak és a nyestek, utóbbiakra ráadásul a „sáros mancs” leírás is illik.

Az Of Monsters and Men dalát tehát tekinthetjük belső, izlandi poénnak is… De megéri-e egy dal kedvéért ennyit bogarászni? Mindenki döntse el maga. Az egyszer biztos, hogy a Dirty Paws című dalt ezentúl nemcsak hallgatni, hanem mesélni is érdemes – íme Babiczky Tibor döngicsélő verziója magyarul!

Of Monsters And Men: Sáros mancsok

A padlón fel-le ugrálhat,
a fejem egy vadállat.
S ha már egyszer állat, legyen
fia, ki füvet kaszálhat.
Jófej, meglepődnél a srácon,
szitakötőt vitt pórázon.
A szitakötő elfutott,
szájában egy mesét hozott.

Sáros mancsokkal, prémkabátban
rohant az erdei félhomályban.
Fák daloltak éppen akkor
méhekről és madarakról.
A méhek háborúzni kezdtek
uralmáért az egeknek.
A madarak mellett harcba léptek
a sáros mancsok s kreatúrái a télnek.

S egy időre a világ kihűlt,
mindenki a barlangjában ült.
Mi egykor zöld erdőként virult,
üszkösre égették a háborúk.
De a sáros mancsok s a téli kreatúrák
elkapták a méhkirálynőt és az urát.
Így végződik a történet,
mely egy prémes állattal történt meg.